„Önmagunk megismerése kaland, mely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet.” C. G. Jung

 

A coaching számomra egyfajta jövőbe tekintés, elmeutazás, ahol csupa meglepetés éri az utazót. Váratlan felfedezéseket tehet, még olyan dolgok kapcsán is, amire igazán nem számít. Gondolkodás magunkról, az életünkről. Bizonyos fokig erre mindenki képes egyedül is. Van azonban az a helyzet, amikor segítséggel ez sokkal eredményesebb lehet. Személyes tapasztalatom az, hogy jóval nagyobb az esély az igazi előre lépésre akkor, ha a megfelelő kérdések mentén gondolkodunk. Ebben segíthet a coach. Véleményem szerint nincs az a jelentéktelennek tűnő, vagy százszor „átrágottnak” hitt dolog, amivel kapcsolatban ne lehetne új erőforrásokat, szempontokat találni, és ezáltal előrelépést elérni a coaching során.

A coach készsége nem annak tudásában rejlik, hogy az ügyfélnek mit kellene tennie, hanem hogy hozzásegíti ehhez a tudáshoz magát az ügyfelet. Nem azért kérdez, hogy tanuljon az ügyfélről, hanem azért kérdez, hogy az ügyfél tanulhasson önmagáról az erősségeiről, és a lehetőségeiről. (Forrás: Harvey Ratner és Denise Yusuf: Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a Brief megközelítés.)

Az üléseken a fókusz mindig a jövőn van, a pszichoterápiával ellentétben nem cél a múltban való keresgélés. A beszélgetések a kompetenciahatárokat szigorúan szem előtt tartva, az ügyfelet, mint életének legfőbb ismerőjét kezelve zajlanak. Éppen ezért a coaching kész megoldással nem szolgál, ellenben izgalmas utazásra hív.

Néhány példa arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes coachot felkeresni:

  • Ha valaki úgy érzi célt tévesztett, nem találja a helyes irányt.
  • Helyreállítaná a felbillent harmóniát életének különböző területei és szerepei között.
  • Az emberi kapcsolatok terén felmerülő nehézségek kiküszöbölése érdekében.
  • Problémás munkahelyi helyzetek kapcsán.
  • Egy-egy, az ügyfél élete szempontjából kiemelkedően fontos eseményre való felkészülés érdekében.
  • Ha megfogalmazhatatlan „valami nem kerek” érzés van valakiben és tenne ez ellen valamit.