Hosszú ideje gondolkodom azon, hogy jó úton járok-e, olyan életet élek-e amilyet igazán szeretnék, a választott jogi szakma igazán nekem való-e? És legalább ennyire érdekel, hogy mások mit gondolnak ezekről a kérdésekről. Ki mit kezd az élettel, milyen válaszokat ad annak nagy kérdéseire.

A barátok meghallgatása, az együtt gondolkodás mindig is örömet okozott. Úgy éreztem, tanulhatok. És ha valaki éppen választ keresett, szívesen gondolkodtam vele együtt a lehetséges megoldásokon. Jó érzéssel töltött el, ha egy-egy beszélgetés végén az volt a benyomásom, hogy segítettem, adtam valamit a másiknak. Ezért amikor – mint már oly sokszor – azon gondolkodtam, hogy mit tanuljak még, és rátaláltam a coachingra, úgy éreztem, talán ez az én igazi utam.

Életem egyik legnagyobb lehetőségeként egyszer alkalmam nyílt arra, hogy hat hónapig járjam a világot. Az utazás során szerzett tapasztalatokról akkor ezt írtam:

„Véget ért tehát a nagy kaland. Hogy mi a tanulság? Megint csak ugyanaz: utazni fantasztikus… Nagyon emlékezetesek voltak a találkozások…. Lenyűgözőnek találom, hogy ki mit kezd az életével. Sok-sok jó megoldás létezik, nem is ez a probléma. A gond, ill. nevezzük inkább kihívásnak, az a számunkra legjobb verzió meglelése. És ez, legalábbis szerintem, nem könnyű.”

Bár amikor e sorokat írtam, még semmit sem tudtam a coachingról, a fenti gondolatok maradéktalanul tükrözik a coachként magam elé tűzött legfőbb célt: hogy segítsek! Segítsek a választásban, akadályok leküzdésében, újra tervezésben. Hogy a megfelelő kérdések mentén együtt gondolkodva mindenki felfedezhesse saját erőforrásait, maga találhassa meg a számára legmegfelelőbb „utat”, legyen szó bármilyen súlyú és jellegű kérdésről.

Már jónéhány éve a belső utazás dominál az életemben, aminek egyik kiemelkedő állomása a kisfiam megszületése. Talán mindennél jobban szeretnék jó szülő lenni, és meggyőződésem, hogy ehhez a szereteten túl a megfelelő kommunikáción át vezet az út. A megoldásközpontú coaching kiváló eszközöket ad ahhoz, hogy én magam jobb szülő legyek és hogy segíthessek bárkinek, aki segítséget kér a gyermekével kapcsolatban.